miércoles, 23 de octubre de 2013

Les relacions alimentàries en l' ecosistema.

COM S' ALIMENTEN ELS ÉSSERS VIUS DELS ECOSISTEMES?

En un ecosistema, uns éssers vius s' alimenten dels altres. Entre ells s' estableixen relacions alimentàries.


Segons com s' alimenten i quines siguin les relacions alimentàries, els éssers vius d' un ecosistema es poden classificar en PRODUCTORS, CONSUMIDORS i DESCOMPONEDORS.

















ELS PRODUCTORS

Són els organismes autòtrofs; és a dir, éssers vius, com ara les plantes, les algues i alguns bacteris, que fabriquen el seu aliment a partir de substàncies, com per exemple el diòxid de carboni, l' aigua i els minerals.

Com que són els únics capaços de fabricar aliments, els productors són la base de l' alimentació de tot l' ecosistema.





ELS  CONSUMIDORS

Són els organismes heteròtrofs que s' alimenten d' uns altres éssers vius. Poden ser:
- Fitòfags: si s' alimenten només de plantes o algues.
- Carnívors o depredadors: si s' alimenten d' animals, als quals han d caçar.
- Omnívors: si s' alimenten tant de plantes com d' animals.
- Carronyaires: si s' alimenten de cadàvers d'animals.

Són organismes consumidors els animals i alguns protoctists, com per exemple, les amebes.





ELS DESCOMPONEDORS


Són organismes heteròtrofs que s' alimenten descomponent restes d' éssers vius. En descompondre'ls, obtenen:
- Substàncies, que absorbeixen i utilitzen per alimentar-se.
- Minerals, aigua i gasos, que queden en el medi i que els productors utilitzen per a fabricar els seus aliments.

Són organismes descomponedors els fongs i molts de bacteris.





4 comentarios: